Tijdens de zomer van 2018 schreef ik het boek “Van Welvaart naar Werkgeluk”. Het onderzoekt wat stress en de wereldwijde burn-outepidemie precies veroorzaakt. Er blijken heel wat factoren in het spel te zijn, maar de grootste is waarschijnlijk wel de technologische revolutie. Toen de desktop veranderde in een laptop en de telefoon plots zogenaamd “smart” bleek te zijn, konden we niet langer genieten van echte vrijheid. Dat lijkt misschien tegenstrijdig aangezien de nieuwe technologieën heel wat vrijheid te bieden hebben: de vrijheid om te werken waar en wanneer we willen; de vrijheid om iemand te contacteren wanneer dat ook nodig mag zijn … Om ons huwelijk met de technologie enige kans op slagen te geven, moeten we leren hoe we omgaan met al deze technologische tools. En laat net daar het schoentje knellen…
Vorige week woonde ik een interessante lezing bij het brein. Professor Theo Compernolle, auteur van het boek “Ontketen je brein” haalde aan dat we eigenlijk bijzonder weinig weten over onze hersenen. En dat is heel jammer, aangezien we die grijze cellen niet optimaal gebruiken. De reden? We kunnen niet inschatten wat voor impact de technologie precies heeft op ons brein. Ik deel dan ook graag een paar tips om beter voor je brein te zorgen:
We slapen in verschillende stadia: van een eerder lichte slaap duiken we de diepe slaap in die ons brein toelaat om de gebeurtenissen van de dag te verteren. Zo herstellen we mentaal en fysiek. Om goed te kunnen slapen hebben we melatonine nodig. Dit hormoon maken we aan dankzij het warme licht dat ontstaat bij het ondergaan van de zon. Als je dit licht vervangt door koude LED-verlichting (het type licht dat we vinden in onze schermen), dan grijp je dus in op de productie van je melatonine. Voel je je niet echt gerevitaliseerd bij het ontwaken? Test dan het effect eens uit van deze tip: ban alle schermen ongeveer anderhalf uur voor je gaat slapen en vervang de felle lichten in je huis door warme en zachte lichtbronnen met een geelachtige gloed. Je zal ’s morgens fris als een hoentje je bed uitspringen!
Het is geweldig dat we vandaag de mogelijkheid hebben om voortdurend geconnecteerd te zijn, maar deze “altijd-aan”-benadering heeft een nefast effect op onze hersenen. Zij hebben focus, aandacht, aanwezigheid en bewustzijn nodig. En wanneer we geconnecteerd zijn, kunnen we niet echt in the moment of gefocust zijn. Als we niet aanwezig zijn “in het nu”, zijn we per definitie aangewezen op onze reactieve modus, waardoor we bijgevolg geen toegang meer hebben tot ons denkend brein. Wist je trouwens dat enkel het menselijke ras in staat is om het reactieve brein uit te schakelen? Wanneer we bewust in ons denkend brein duiken, verminderen we de impact van ons reactieve brein. Altijd de weg naar je reactieve brein kiezen of je denkend brein activeren maakt een heel verschil.
Altijd de weg naar je reactieve brein kiezen of je denkend brein activeren maakt een heel verschil. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een autorit en of je volledig gefocust bent op de weg (toegang tot denkend brein) of vooral op het hands-free telefoongesprek in je oor (waardoor enkel je reactief brein aan het autorijden is). Beeld je dan het zeer duidelijke onderscheid tussen het reactieve brein en het denkend brein wanneer plots een bal de straat over rolt. Enkel je volledig gefocuste brein is in staat om de inschatting te maken dat hier mogelijks een spelend kind achteraan kan komen hollen. Train je denkend brein en geef het wat het nodig heeft om gezond te kunnen zijn én blijven!
Je hersencellen werken net zoals je computer en andere technologische snufjes: de batterij moet opgeladen worden. Over een functioneel proces gesproken als je het maximum potentieel van onder je hersenpan wil halen! Opladen kan enkel gebeuren in zogenaamde downtime of ontspanning: doen wat je graag doet, niets doen, meditatie, mind wandering, … Ons brein gaat een flinke stap verder dan de technologie tijdens het opladen: ontspannen betekent het boosten van je creativiteit. De beste ideeën krijg je wanneer je niet in denkmodus bent, dus als je een nieuwe wind wil doen waaien in je hoofd, schakel je je denkend brein best even uit. En uitzetten betekent pauzeren zonder als een ware junk naar elektronica te grijpen. Echt ontspannen is geen tijdverlies zoals heel wat werkmensen denken, maar wel de best mogelijke investering in je dierbaarste tool!
Professor Compernolle is ervan overtuigd dat we nog maar aan de start staan van een ongelooflijke technische revolutie. Een revolutie die de fantastische krachten van ons brein ontzettend zal versterken, maar enkel op één voorwaarde: dat we genoeg weten over het functioneren van ons brein zodat we de mogelijke synergie tussen onze grijze cellen en IT niet naar de vaantjes helpen. IT maakt ons dus niet ziek, maar wel de manier waarop we ermee omgaan.
Benieuwd naar suggesties om je brein dan wél op de juiste manier te ondersteunen? Lees dan dit blogartikel.