Ik las onlangs het boek “The Blue Zones of Happiness” van Dan Buettner. Daarin schrijft hij dat de link tussen geluk en gezondheid al meermaals wetenschappelijk bewezen is. Ik voelde mezelf knikken want als Chief Happiness en Stress- en Burn-out Coach ben ik er al langer van overtuigd dat geluk en gezondheid hand in hand door het leven helpen huppelen.
Ik doorzocht de geluksonderzoeken die ik uit het blote hoofd kan citeren op zoek naar de link met gezondheid en tot mijn grote verbazing kon ik er geen enkele bedenken. Over naar familie dus! Onze internationale Woohoo-familie verzamelt experten rond werkgeluk die zich in alle uithoeken van onze aardbol bevinden. Ik stelde hen de vraag of zij onderzoeken kennen die (werk)geluk als motor zien van meer welzijn (op het werk). Wat ik terugkreeg was een stroom aan onderzoeken, artikels, white papers en statistieken. Dankbaar leg ik al deze stukjes graag samen om te komen tot de gezonde gelukkige puzzel.
Dr Kate Hefferon pleitte in haar boek “Positive Psychology And The Body: The Somatopsychic Side To Flourishing” (2013) voor een holistische aanpak omdat gezondheid en geluk elkaar positief beïnvloeden. Voor een wetenschappelijk experiment uit 2003 lieten 334 vrijwilligers tussen 18 en 54 jaar oud zich besmetten met rhinovirussen wat leidt tot verkoudheid. Voor de blootstelling aan de virussen belden de onderzoekers de vrijwilligers meerdere keren op om te vragen hoe vaak ze bepaalde positieve emoties hadden ervaren die dag. Na vijf dagen in quarantaine, bleken de deelnemers met de meest positieve emoties het minste kans te hebben om een verkoudheid te ontwikkelen. Geluk boost dus het immuniteitssysteem.
De artsen van Northwestern Medicine, een artsenpraktijk in Chicago, schreven een artikel over de impact van geluk op gezondheid. Ze concluderen dat geluk staat voor zingeving en welbevinden. Deze positieve attitude vertaalt zich in een aantal effecten op de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Denk hierbij aan de impact op de mindset die positiever, optimistischer en vitaler wordt, maar ook aan de fysieke gevolgen van een gelukkige geest zoals minder risico op hart- en vaatziekten, een lagere bloeddruk, betere nachtrust, gezondere eetgewoonten, …
De Australische voedingsdeskundige Daisy Coyle schreef een artikel voor Healthline in 2017 met de sprekende titel “Hoe gelukkig zijn je gezonder maakt”. In dat artikel rapporteert Coyle over een onderzoek bij meer dan 7000 volwassenen. De deelnemers met een positieve welzijnsscore lieten een beduidend positiever resultaat optekenen op vlak van gezonde gewoontes: ze hadden tot 47% meer kans om vers fruit en verse groenten te eten dan hun minder positieve tegenhangers. Bovendien rapporteerde deze groep zij tot 33% meer fysieke inspanningen leverden met 10 uur of meer aan beweging op weekbasis. Gelukkige mensen zouden ook minder pijn ervaren, zo blijkt uit een studie waarin meer dan 1000 mensen gevolgd werden die last hadden van artritis in de knie. De deelnemers die aangaven gelukkig te zijn zetten gemiddeld 711 stappen per dag meer dan de minder gelukkige deelnemers. In een ander onderzoek waarin bijna 1000 hartpatiënten werden gevolgd tijdens hun herstel van een hartaanval rapporteerden de gelukkige individuen 13% minder pijn na 3 maanden dan de minder gelukkige deelnemers. Onderzoekers zoals Barbara Fredrickson gaan ervan uit dat gelukkige mensen minder pijn ervaren omdat hun positieve emoties helpen om op een gezondere manier aan de slag te gaan met hun pijnperceptie.
De onderzoeken die de link tussen gezondheid en geluk aantonen zijn nog veel talrijker. Zo denk ik bijvoorbeeld aan Dr. Jenny Brockis die verschillende onderzoeken citeert in haar boek “Thriving Mind” en die me fijntjes wijst op de Engelstalige uitdrukking “laughter is the best medicine”. Of zoals ik zelf altijd zeg: “A smile a day keeps the doctor away.” Dat doet me trouwens denken aan de Cliniclowns die reeds jaar en dag bewijzen hoe een glimlach leed kan helpen verzachten.
Benieuwd naar nog meer wetenschappelijke studies die aantonen dat ons geluksgevoel een positieve impact heeft op onze gezondheid?
Dat ontdek je in dit artikel!