Werken aan werkgeluk
Werkgeluk krijgt vandaag in België meer en meer aandacht. Dat is goed nieuws want we hinken flink achterop als we naar werkgeluk in Scandinavië of Nederland kijken bijvoorbeeld.
Tegelijk schuilt er ook een risico in de groeiende populariteit. Werkgeluk durft immers wel eens versleten worden voor een zweverige lege doos. Werkgeluk zoals Kim Hilgert en Griet Deca, co-founders van Tryangle het zien, staat mijlenver af van oppervlakkige fabeltjes. Sterker nog: duurzaam werkgeluk stoelt op een uitgebreide wetenschap die verankerd zit in de positieve psychologie, de arbeidspsychologie en de economie.
Maar wat draagt nu concreet bij tot ons werkgeluk? En wat kunnen we zelf doen? In dit boek ontdek je waar het écht om draait en krijg je tal van voorbeelden ter inspiratie om zelf werk te maken van duurzaam werkgeluk.
Waarom een werkgelukbeleid?
Duurzaam werkgeluk biedt de unieke kans om te realiseren wat welzijn op het werk graag wil, maar niet altijd bereikt: preventie. Het is essentieel te weten wat werkgeluk precies is, wanneer je eraan werkt, met wie en in welke omstandigheden om dankzij duurzaam werkgeluk alle toegedichte voordelen effectief te kunnen realiseren.
Het doel van dit boek is om jou als preventieadviseur, als HR-professional, als leidinggevende, als zaakvoerder, als manager of als geïnteresseerde in werkgeluk inspiratie, kader, inzichten, voorbeelden, argumenten en technieken te bieden.
Er is immers veel te vertellen over werkgeluk. De onderwerpen in dit boek zochten we zorgvuldig uit met veel zin voor realiteit en aandacht voor concrete toepassingen binnen een organisatie, om de lezer een praktische handleiding te bieden om met werkgeluk (verder) aan de slag te gaan.
Het boek ‘Werken aan Werkgeluk’ van Kim Hilgert en Griet Deca schiet in het aanbod sterk naar boven. De auteurs spreken en schrijven vanuit jarenlange ervaring. Hun voorbeelden zijn bijzonder herkenbaar. En hun aanpak werkt. Het boek is een basiswerk dat in heldere taal, zonder ooit zweverig te worden, de essentie van werkgeluk samenvat, zowel in theorie als op de werkvloer. Zo wordt het inzichtelijk en haalbaar om te bouwen aan een bedrijfsstrategie die een goede voedingsbodem vormt voor een bedrijfscultuur waar iedereen zich goed bij voelt. De auteurs nemen je mee van ‘job satisfaction’ via verbinding, mindset, well-being en engagement naar een gedeelde ervaring die we ‘happiness at work’ kunnen noemen.
In praktische stappen nemen ze ons mee van wat, waarom, met wie, wanneer en hoe naar de praktijk van elke dag. Wie het leest, krijgt meteen zin én tools om (meer) werk te maken van authentiek werkgeluk. En daar kunnen we met z’n allen alleen maar beter en … gelukkiger van worden. "
Van welvaart naar werkgeluk
Onder druk van de queeste naar welvaart en de ethos van hard werken, werden overwerkte mensen massaal ziek. Er ontstond een gezond besef dat het zo niet verder kon en er kwam steeds meer aandacht voor welzijn. Welzijn op het werk werd opgenomen in de wetgeving en bij bedrijven werd geschreven aan een welzijnsbeleid. Om welzijn uit de taboesfeer te halen, is er iets meer nodig. Momenteel zitten we op het kantelpunt van welzijn naar werkgeluk, een bijzondere transformatie die logisch voortvloeit uit wat voorafging.
Griet Deca neemt je op sleeptouw door een boeiende wereld in volle verandering op basis van de kennis en inzichten uit haar bijna twintigjarige carrière als bedrijfstrainer. Ze biedt handvaten voor houvast op de cakewalk van feiten, anekdotes en theorieën zodat de huidige (onder)stromen die gezondheid op de werkvloer met zich mee zouden kunnen brengen alle kans op slagen krijgen.
In dit boek voel ik dezelfde visie en missie van Tryangle en Passion for Work: Héél veel mensen inspireren om hun droomleven of droombedrijf te realiseren zodat werkgeluk common sense wordt!!"
En het is meer dan duidelijk dat er werk aan de winkel is in zovele bedrijven.
Griet toont zowel een diepe overtuiging voor het zinvolle werk dat ze levert als haar expertise. Ook voor mezelf was het een eyeopener: Dankzij het boek besef ik dat de nodige zelfzorg te snel wordt vergeten."
Interessant! En heel herkenbaar!
En toch is de business pain in deze sterk veranderende arbeidsomstandigheden enorm: vele gemotiveerde, geïnspireerde en getalenteerde mensen vallen uit met een burn-out!"