De kracht van dieren op de werkvloer – het bewijs

Ik ben helemaal in de ban van The Investigation, een Deense dramareeks over het onderzoek naar de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Deze serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 2017 verdween de journaliste spoorloos na een interview met een excentrieke Deense uitvinder in zijn zelfgemaakte duikboot. In de reeks zien we hoe het de politie maanden kost om te bewijzen wat vanaf het begin wordt gevreesd: de journaliste is vermoord en de dader had er alles aan gedaan om de sporen uit te wissen. Spoiler alert: de journaliste wordt uiteindelijk teruggevonden, zij het in stukken en brokken.

Scandinavische speurneuzen

The Investigation is een dijk van een serie. Hoeveel superlatieven je ook leest over de acteerprestaties en de makers en hoe intrigerend de feiten ook mogen zijn, toch situeert mijn bewondering zich niet daar. Ik kan niet anders dan met open mond kijken naar de rol van één specifieke partij in dit verhaal: de speurhonden die de case eigenhandig oplossen door aan te geven waar lichaamsdelen zich bevinden… onder water!

 Het is in-druk-wekkend om zien hoe de honden vanop een boot duidelijke signalen geven wanneer ze de nodige geuren waarnemen. De lichaamsdelen zijn vakkundig verpakt, omringd door verzwarend materiaal zodat ze diep in de zee tegen de bodem blijven pakken en dat reeds wekenlang. En toch slagen de honden er in om op de juiste plaatsen aan te geven waar de duikers aan de slag moeten gaan, rekening houdend met stroming en windrichtingen. Over bijzonder moeilijke werkomstandigheden gesproken! Deze zwaar getrainde viervoeters zijn natuurlijk het neusje van de zalm…

Ook bij Tryangle zijn we overtuigd van de meerwaarde van honden en bij uitbreiding elk dier dat (positieve) gevoelens oproept. Om die reden zetten we honden en katten in bij coaching, slagen we erin quasi onmogelijke doelstellingen toch te bereiken (zoals je kan lezen in dit blogartikel) en hebben onze coaches en trainers ook zelf een sterke stijging in hun oxytocineproductie en daling van hun cortisolwaarden na een intensieve training, coaching of consulting. 


Honden op de werkvloer

We zijn blij dat er stilaan een opwaartse trend ontstaat rond de voordelen van dieren op de werkvloer. We kunnen dit alleen maar toejuichen. Zoals steeds doen we dit niet vanuit een persoonlijke overtuiging, maar wel vanuit een breed gamma aan wetenschappelijke onderzoeken die indrukwekkende bevindingen aantonen.

Reeds in 2012 toonde onderzoek aan hoe honden ervoor helpen zorgen dat stress daalt. In 2017 stelde Japans onderzoek vast dat oogcontact tussen mens en hond het gehalte aan oxytocine boost, een van de gelukshormonen die ervoor zorgen dat we beter in ons vel zitten. Dit knuffelhormoon werkt als neurotransmitter in de hersenen en zorgt voor een positief gevoel waardoor we meer werkplezier ervaren en onze taken met de glimlach opnemen.

Nog in 2017 concludeerde een Brits onderzoek hoe medewerkers dankzij de aanwezigheid van honden op de werkvloer meer geneigd waren om samen te werken. Ook hun enthousiasme, vriendelijkheid, activiteitsgraad en aandacht gingen in stijgende lijn.

Ook andere dieren dragen bij tot werkgeluk

Amerikaans onderzoek uit 2016 toont aan hoe niet enkel honden een bijdragen leveren aan een gezonde, gelukkige werkplek, maar blootstelling aan natuurelementen in het algemeen een kalmerend en stressreducerend effect heeft. De onderzoekers gingen aan de slag met aquariums in werkomgevingen. De medewerkers die uitzicht hadden op een aquarium beleefden een versterking van hun gezondheid en welzijn.

 Ook paarden dragen bij tot het verhogen van (werk)geluk. Zo toont een pilootstudie uit 2016 aan hoe paarden een kalmerend effect hebben het autonome zenuwstelsel van mensen die betrokken waren bij een door paarden ondersteunde coachingsessie. De studie geeft aan dat het integreren van coaching met paarden een katalysator kan zijn voor gezondheidsvoordelen geassocieerd met menselijke zorg zoals vriendelijkheid en empathie.

Talrijke studies tonen aan dat ook andere dieren zoals konijnen, hamsters, vogels of lama’s bijdragen tot een versterking van het welbevinden op de werkvloer.

Gezonde medewerkers die zich goed voelen zorgen voor een optimale inbreng waarbij vertrouwen, samenwerking en communicatie positief beïnvloed worden. Een bedrijf waar collega’s elkaar vertrouwen, in alle openheid samenwerken en effectief communiceren, is een bedrijf dat succesvol zal zijn.  En laat net op die aspecten de impact van dieren positief zijn volgens diverse studies.

 Het mag dus duidelijk zijn dat dieren een ferme steen kunnen bijdragen op vlak van de professionele relaties die op zich dan weer een positief effect hebben op de prestaties en de cijfers. Of, om neuro-economie professor Paul Zak te citeren: “Het is niet alleen ‘leuk’ of ‘gezellig’ om honden – of andere dieren (nvdr) – op het werk te hebben, het is een effectieve manier om de productiviteit en de winst te verbeteren.” Woef!